Prin evenimentele organizate de-a lungul anilor am cunoscut oameni care au rămăs alături de Fundația Comunitară Iași sprijinind proiectele fundației și împărtășind valori comune.
Unul din prietenii Fundației Comunitare Iași este Alex Luchici pe care l-am cunoscut datorită Swimathon-ului. Din 2010 Alex este coordonator de proiecte în cadrul Asociației euRespect, din 2020 este președintele Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași – APTA, în 2021 ne-a onorat cu acceptarea rolului de erou urban al Iașului.
Astăzi, împreună cu Alex Luchici, explorăm subiecte ca mobilitate urbană și accesibilizarea infrastructurii.
Cine este Alex Luchici?
Sunt un călător prin viață, un om care își dorește să cunoască și să învețe cât mai mult. În măsura în care pot, aș vrea ca prin implicarea și inițiativele mele să contribui la bunul mers al lucrurilor în comunitatea în care trăiesc.
Sunt tulcean, venit din timpul facultății în Iași. În povestea mea există un punct de cotitură și acela este primul an de facultate când, în urma unui accident în Delta Dunării, am ajuns utilizator de scaun rulant. Acela a fost punctul din care am început să văd o altă realitate, să am o altă perspectivă asupra lumii. Câțiva ani mai târziu, am înființat Asociația euRespect din dorința de a sprijini oameni care au trecut prin aceeași experiență ca mine și de a face din Iași un oraș mai accesibil tuturor persoanelor.
În 2020 a fost înființată APTA, formațiune apolitică ce are ca obiectiv inițierea de propuneri de politici publice pentru dezvoltarea mobilității urbane durabile, al cărei președinte ești. Cum am putea noi, cetățenii, să ajutăm la implementarea proiectelor APTA?
Prin APTA susținem dezvoltarea transportului alternativ în contextul dezvoltării urbane; ce căutăm noi este să promovăm această idee a unei modificări echitabile a spațiului public. Ce ne dorim este un transport public de masă eficient, pietonale accesabilizate, infrastructură corectă pentru bicicliști și pentru persoanele cu dizabilități temporare sau permanente.
În acest moment, trei dintre proiectele propuse de APTA sunt asumate de consilierii locali, dar implementarea lor durează mai mult decât ne așteptam.
Sprijinul comunității este extrem de important! O comunitate solidară, unită în jurul unor cauze care urmăresc binele comun capătă o voce mult mai puternică, mai fermă în fața decidenților, a celor ce creionează și implementează proiectele ce modelează spațiul în care trăim.
A trimite mesajul asociației noastre mai departe este un gest care ne ajută. Cu cât avem mai mult sprijinul publicului, cu atât mesajul nostru cântărește mai mult în fața administrației locale iar dinamica procesului de implementare se modifică favorabil.
Mesajele APTA au întotdeauna o abordare constructivă – noi identificăm și semnalăm problemele din oraș, însă întotdeauna ele sunt dublate și de propuneri de soluții. Avem alături de noi oameni bine pregătiți pe domeniile pe care le abordăm, care au voci ferme și perspective pertinente, iar inițiativele noastre au mereu această componentă participativă. Da, cerem rezultate din partea administrației locale, însă și noi ne asumăm partea noastră de reponsabilitate civică.
Prin conținutul pe care îl livrăm pe pagina noastră de Facebook, încercăm să susținem o campanie permanentă de conștientizare a publicului. Orașul accesibil în care ne dorim cu toții să trăim nu este doar o sintagmă abstractă, o formulă-clișeu, ci este chiar unul dintre acele elemente care în mod real au potențialul de a schimba în mai bine viața fiecăruia dintre noi.
Voluntariatul te caracterizează. Cum îți găsești timp pentru voluntariat și de ce este important să fim voluntari?
Eu, de exemplu, am început ca voluntar pentru Societatea Ornitologică Română, pentru o tabară anuală, unde am mers apoi ca participant și mai târziu ca organizator. Aveam 14 ani.
Cred în voluntariat pentru că a face bine de dragul binelui are această putere de a ajunge foarte departe și într-un final de a se întoarce la tine în forme nebănuite.
În primii ani după accidentul meu, am avut parte de sprijin enorm din partea oamenilor din jurul meu, deopotrivă prieteni și necunoscuți. Acel val imens de generozitate a fost efectiv ceea ce m-a ținut în viață și m-a readus pe drumul pe care trebuia să merg. În punctul în care mă aflu, să pot face la rândul meu ceva pentru ceilalți este un dar, un privilegiu, un mod de a spune mulțumesc și de a da mai departe binele de care am avut parte.
Personal, consider că toți avem ceva de dăruit comunității în care trăim. Avem, chiar, această datorie morală. Oricine poate direcționa un minim din experiența personală, din timpul și energia proprie pentru o cauză bună – oricare ar fie aceea.
Așa cum oceanul este format dintr-un infinit de picături, fiecare lucru bun și corect pe care îl facem ajută la transformarea societății în care trăim, la propagarea unor exemple pozitive, la coeziune și echilibru. Nu trebuie decât să vedem lucrurile cu mai multă încredere, să îndrăznim să fim mai optimiști și pozitivi.
Cum reușesc? Pur și simplu îmi organizez timpul cât de bine pot pentru tot ce îmi propun în toate domeniile în care activez. O organizare eficientă creează timp pentru fiecare dintre lucrurile pe care ne dorim să le facem.
Care este povestea din culise dintre Alex Luchici și Fundația Comunitară Iași?
Povestea începe în 2015, când am participat la Swimathon cu un proiect al Asociației euRespect. Modul de a face fundraising mi s-a părut potrivit pentru ideile noastre și, datorită oamenilor din Fundația Comunitară Iași, care au o energie aparte, am continuat să înscriem proiecte și la următoarele ediții. Datorită acestui context am reușit să sprijinim tineri cu dizabilități și să realizăm proiectele de conștientizare pe care ni le-am propus.
Fundația Comunitară are un rol esențial în Iași, angrenează oameni, ong-uri, echipe, în acțiuni care fac bine orașului. Prin inițiativele Fundației Comunitare Iași se creează direcții și oportunități pentru asociații din diferite domenii, și este o nevoie reală de asemenea energii constructive. În plus, entuziasmul oamenilor din Fundația Comunitară Iași ne-a atras către ei și a fost o plăcere să lucrăm împreună.
În tot ceea ce facem, credem în puterea colaborării – de altfel și APTA este formată din 11 organizații neguvernamentale care și-au propus, prin această inițiativă, să sprijine implementarea de politici publice care se concentrează pe tema mobilității urbane durabile în municipiul Iași.
Spuneai în cadrul Eroi Urbani că Iașul este un oraș fascinant, de un specific și o frumusețe aparte, animat de locuitorii și vizitatorii săi, în care nevoile oamenilor trebuie puse pe primul loc. Cum arată Iasul ideal în viziunea ta? Cât de departe suntem de a trăi într-un oraș atent la nevoile oamenilor?
Iașul are acest potențial fantastic de a deveni un oraș prietenos pentru toate categoriile de public, un oraș cu adevărat european. Un centru urban dinamic, cu un aer mai curat, cu trotuare prietenoase, cu variante echitabile de transport alternativ. Îmi doresc mult să văd în Iași mai multe spații de socializare, mai multe străzi care să devină pietonale în weekend.
De asemenea, mi-aș dori ca Iașul să facă demersurile necesare ca să fie printre câștigătorii Access City Award, competiție anuală între cele mai accesibile orașe, lansată încă din 2010 de Comisia Europeană.
Din perspectivă socială, dizabilitatea se referă la problemele de interacțiune dintre persoane și mediu, la barierele și limitările sociale. Ar trebui să privim dizabilitatea prin filtrul diversității de abilități. Unii oameni au nevoie de scări, alții de rampe, unii folosesc proteze, alții bastoane de nevăzător, unii se deplasează folosind un scaun rulant. Toate aceste ipostaze fac parte din lumea în care trăim, normalitatea înseamnă, de fapt, diversitate.
La nivelul județului Iași sunt 11.600 persoane cu dizabilități, care ar putea deveni contributori activi într-un oraș accesibil. Dezvoltarea infrastructurii și programele de implicare a acestor categorii sociale ar ajuta în mod real în procesul de incluziune. Trebuie doar să schimbăm perspectiva și să îndrăznim să credem în rezolvări dacă vrem să ne fie bine – nu mai putem să privim de la distanță, indignați sau resemnați, trebuie să ne implicăm în viața orașului. Trotuarele sunt ocupate de mașini, avem obstacole pe pistele de bicicliști, aerul este poluat, dar prin acțiunile proprii putem determina transformarea orașului. Mersul cu mașina ne izolează, în timp ce, mai mult ca oricând, noi avem nevoie să interacționăm și să socializăm pentru a putea dezvolta o comunitate mai unită, care să reacționeze cu mai mult curaj în fața oricărei provocări.
Alex recomandă: Sacrul și profanul, Mircea Eliade
Într-un mod direct, dar blând, Alex Luchici ne face conștienți de existența soluțiilor la provocările cu care ne confruntăm zilnic în orașul în care trăim. Curajul cu care vorbește despre problemele de infrastructură ale Iașului este dublat de responsabilitatea cu care inițiază proiecte spre beneficiul întregii comunități.
Să îl ai ca partener de dialog pe Alex Luchici este o bucurie și o sursă de inspirație să fim mai perseverenți, mai implicați și mai încrezători în puterea noastră de a transforma Iașul într-un oraș în care să fim mândri că locuim.