Când spunem oamenii din comunitate ne gândim la Petronela Petrea, profesor de matematică și director al Școlii Gimnaziale „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași, Coordonator al grupului de cercetași din Valea Lupului și absolventă a primei generații de directori formați la Academia de Leadership și Management Școlar,  unul dintre oamenii care cu o energie de nedescris ghidează, modelează și încurajează comunitatea să se implice spre beneficiul tuturor.

Cine este Petronela Petrea?

Dincolo de multiplele roluri din ultima vreme mă identific cu un om care crește și care îi ajută pe cei din jur să crească, fie că sunt copii, fie adulți. Este un rol pe care mi-l asum, îmi doresc să fiu aici.

Voluntariatul vă caracterizează. Ce vă motivează să oferiți timpul dvs comunității?

Tot ce am învățat este de a fi om pentru alții, atât din credința creștină pe care o trăiesc unde este propovăduită iubirea pentru aproape și de a te pune în sluja celorlalți, cât și din motto-ul cercetașilor: ești cu adevărat fericit când îi faci fericiți pe alții.

O vreme am crezut că asta înseamnă să îi pun pe ceilalți pe primul loc, apoi am învățat că dacă eu sunt bine cu mine pot să le dau și altora.

Am început să fac voluntariat atunci când acțiunile în care m-am implicat s-au pliat pe valorile mele, și anume de a face mai mult decât de a fi pentru tine.

Bucuria pe care o trăiesc alături de copii în activitățile din școală sau de la cercetași este inegalabilă. Am înțeles că mă simt împlinită atunci când dau altora.

De altfel, am aflat de cercetași atunci când copiii erau destul de mari și doream să ne petrecem timpul împreună într-un mod de calitate, iar pentru noi a funcționat foarte bine să ne implicăm ca familie în activitățile propuse de cercetași. Am fost sprijinită de familie în toate proiectele și a contat foarte mult.

De ce calități avem nevoie ca să fim donatori?

Fiecare om se simte bine când face bine, iar atunci când simte că este parte dintr-un întreg se simte împlinit. Singur nu apuci să schimbi lumea, dar poți fi o contribuție la schimbările mici care o vor produce pe cea mare.

Îmi vine în minte acum de exemplu claca de odinioară când oamenii din sat se adunau pentru a ridica o casă pentru tinerii căsătoriți.

Dacă fiecare ar face un pic de bine în jurul lui cred că lumea s-ar schimba. Suntem insulițe de bine, dar putem crea conexiuni și transmite un mesaj și celorlalți că se poate. Și eu la rândul meu am fost inspirată de munca altora și cred că dacă măcar o singură persoană prinde curaj să implementeze ideile pe care le are datorită proiectelor în care mă implic atunci e de datoria mea să vorbesc și să fac vizibil efortul depus de echipa școlii de la Valea Lupului și munca pe care o desfășor în școală și în activitățile extra-școlare.

Cred în puterea lui împreună și cred că putem face lucruri minunate și doar prin a acordă mai multă valoare resurselor pe care le avem deja.

De-a lungul timpului mi-am dat seama de un lucru aparent banal: noi eram prea exigenți cu înfățișarea școlii, așteptam finanțări mari pentru a face schimbări. În schimb, am început să facem lucruri reciclând și folosind ce aveam la îndemnă, de exemplu am expus lucrările tuturor copiilor în școală. Am schimbat nu doar imaginea școlii, ci modul în care copiii se raportează la ea, astfel că elevii și-au asumat școala ca un loc al lor, discutau între ei despre cum școala este a lor. Un gest simplu poate produce schimbări mai mari decât anticipăm.

Ne onorează faptul că sunteți una dintre persoanele care au asistat la creșterea Fundației Comunitare Iași. Cum a fost colaborarea cu FCI?

Colaborarea cu Fundația Comunitară Iași a devenit un tango, fiecare este atent la tendința în care mișcă celălalt. Am pornit prin a fi atentă la ce finanțări are Fundația, apoi a venit Fundația către mine și mă anunța.

Finanțările de la Fundația Comunitară Iași au ajutat școala să se dezvolte, au ajutat copiii să se descopere, noi, echipa, am învățat management de proiect și am prins curaj să aplicăm mai departe.

Prin Fundația Comunitară Iași ne-am conectat cu alte asociații, cu alți oameni și s-a creat o relație. Pe mine Fundația Comunitară Iași m-a oglindit și mi-a dat curaj să fac mai multe decât făceam.

Apoi, prin proiectele cu Fundația Comunitară Iași am învățat să comunicăm, cum să ne alegem grupurile țintă pentru activitățile noastre. Prietenia cu Fundația Comunitară Iași a pornit de la proiecte mici, dar valoroase. În primul an de Cros pentru școli am avut două proiecte înscrise, ne doream un loc de joacă pentru grădiniță și acel loc este folosit și în present, și să reînființăm trupa de teatru a școlii. Am reușit să strângem sumele necesare și datorită Lilianei Drăgan trupa de teatru Cantalup a devenit un proiect foarte important al școlii, un proiect de dezvoltare al copiilor.

Petronela recomandă: Arta  conversației, Ileana Vulpescu

Bucuria cu care Petronela Petrea vorbește despre copii, despre progresul fiecăruia în parte, încrederea pe care o are în comunitate și în micile fapte bune sunt semințe de bine pe care ea le sădește cu naturalețe, entuziasm și autenticitate. Fiecare întâlnire cu Petronela Petrea este o lecție despre puterea lui împreună, despre perseverență și despre a face bine ca o acțiune firească și fără a aștepta nimic în schimb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *